0

Избираме сървър NAS за дома или за малка фирма

qnap-ts-451Популярността на сървърите NAS (Network Attached Storage) нараства от година на година. Решенията все по-добре се справят на пазара, представяйки се вече не само в големите предприятия, но също и в малките фирми и в домашна среда. Това е отлична платформа от преработени данни, която улеснява изграждането на безопасна виртуална среда и позволява да се създаде централно хранилище на изображения, филми и музика.

Има много фирми, специализиращи се в NAS решения, но все пак на най-голям интерес от клиентите се радва офертата на QNAP и Synology. Това не е случайно, тъй като производителите, за да осигурят функционалност на най-високо ниво, прокарват нови пътища за развитие на сегмента NAS. Доставят продукти, пригодени към нуждите на всеки потребител. По-долу ви представяме предложения за конкретни решения, които, съчетавайки висока производителност и възможност за надграждане с разумна цена, представляват разумна оферта както за частни клиенти, така и за бизнеса.

QNAP

При покупката на NAS трябва да се определят нуждите на дадената среда и към тях да се приложат конкретните характеристики на устройството. При някои приложения ще бъдат необходими разширени функции, с което успешно ще се потвърди стандартът. Започвайки от най-високия клас, ви препоръчваме моделите TS-451+ и TS-251+, които отлично се справят с нарастващите нужди от носители на информация, създаване на резервни копия, синхронизация, споделяне на данни, дистанционен достъп и обработка на мултимедия. Устройствата са оборудвани с четириядрени процесори Intel. Тези калибрирани, високопроизводителни решения са предназначени за професионални потребители. Интелигентните операционни системи QTS 4.2 ги правят много лесни за обслужване. Отлично се представят при потребители, които държат на сигурна лична облачна система, гарантираща лесен достъп до данни. Позволяват функциониране на виртуалните машини със системите Windows, Linux, UNIX и Android непосредствено на сървъра (с помощта на Virtualization Station), отделни системи Linux и контейнерни конфигурации (Container Station). Позволяват също възпроизвеждането на записи с разделителна способност 1080р и звук HDMI. Прекодирането на видео сигнали Full HD може да се извършва в движение или офлайн. Търсачката Qsirch улеснява бързото локализиране на файловете.

За потребители с малко по-малки потребности са подходящи модели TS-431+ и TS-231+, високо производителни центрове за обработка на данни, отличаващи се с интуитивно обслужване, които се използват за архивиране, синхронизиране, дистанционен достъп, и перфектни като средство за забавление у дома. В малките фирми чудесно се представя приложението Notes Station, което ви позволява да запишете вашите бележки и да ги споделите в облака. Моделите са оборудвани с двуядрен процесор ARM Cortex-A15, три USB 3.0 порта и два LAN порта. Използването им допринася за по-висока производителност, по-добра организация на ресурси и архивиране, синхронизация между устройствата, пълно криптиране на NAS, както и стрийминг чрез DLNA, Chromcast и AirPlay. Също така дава възможност за изграждане на денонощен център за мониторинг.

Основните нужди на потребителите успешно ще задоволят решения TS-212P и TS-112Р. Както и описаните по-горе устройства, те се отличават с висока производителност и лесна работа. Това са функционални центрове за съхранение на данни, които ви позволяват създаването на резервно копие, синхронизация между устройства, с отдалечен достъп, както са и източник за забавление у дома (изображения, аудио и видео). Personal Cloud позволява незабавен достъп и контрол върху файловете. Моделите се базират на система QTS 4.0. Има възможност да се работи от смартфон и таблет.

Synology

Решенията Synology, както и QNAP, се отличават  с високо качество и ефективна работа. Търсейки основни функции, обърнете внимание на модела с два входа DS215J, който ви позволява да направите резервно копие, да трансферирате  мултимедия и да синхронизирате в облака. Малко по-специфични нужди задоволяват устройствата DS414J и DS214, които са идеални за сървърите на централните архиви. Независимо от използваните операционни системи, решенията на Synology  предлагат услугата Сloud Service, чрез която е възможно да синхронизирате файлове между сървъри. Производителността на решенията се забелязва особено при прехвърляне на снимки или филми. На нуждите на малките и средните предприятия ще отговори RS815, сървър с четири входа, тип rack с височина 1U, който осигурява защита и съхранение на данните. Моделът е оборудван с двуядрен CPU с вграден копроцесор, който увеличава възможностите на главния процесор, и 1 GB RAM, която има  мултитаскинг функция. Той също така дава възможност за аварийно превключване и подмяна на дисковете по време на работа. Ако е необходимо, дискът може да се разшири, като се свържете с разширителния модул Synology RX415, който предоставя допълнителен обем с капацитет 32 TB.

Развиващите се компании ще оценят възможностите на RS2416+/RS2416RР+, притежаващи функцията Btrfs, която позволява планирането на кадъра и гарантира целостта на данните, както и висока производителност, изисквани на всяко съвременно работно място. Моделите имат четириядрен процесор работещ на 2.4 GHz. Вградените LAN портове с опция Link Agregation и аварийно превключване намаляват риска от спиране на работата в случай на авария на устройството. Едновременното използване на твърди и SSD дискове подобрява пропускателната способност и намалява разходите.

 Заслужава си също да обърнете внимание на ултра производителния DS1815+, който е оптимизиран за криптиране и взискателни задачи. Това е функционален, мултитаскинг NAS, който улеснява преодоляването на конкуренцията и осигурява непрекъсната работа. Моделът е оборудван с осем входа, четириядрен процесор CPU (2,4 GHz) и криптиращ модул. Отлично се представя при съхранението на чувствителни данни. Допълнителен плюс на устройството е лесната инсталация, лесното обслужване и възможността за подмяна по време на работа. Пасивното охлаждане намалява риска от авария.

Всички изброени решения ще намерите на senetic.bg. Съвсем скоро ще Ви представим сървърите NAS, предназначени за корпоративни клиенти. Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *