0

Как да изберем най-добрия монитор за фирмата? Съвети

monitor-do-pracyМного хора не обръщат особено внимание на избора на монитор. Все пак правилното устройство има много голямо влияние и върху удобството на работа. Пред екрана прекарваме много часове от деня, затова конструкцията на екрана трябва да прави възможна продължителната работа, без да причинява дискомфорт, като например умора на очите. От какво още трябва да се ръководим при избора на монитор за фирмата?

На първо място ергономичен

Мониторите за офис би трябвало да се отличават преди всичко с ергономична конструкция. Трябва да бъдат удобни при работа.  Ергономичният монитор означава, между другото, регулирана височина на екрана. Полезна функция е, също така, и възможността екранът да се обръща на 90 градуса до вертикално положение. Поставянето на монитора в т.нар. портретна позиция ще бъде полезно по времена работа с текст. Мониторът за фирма трябва да има функции като възможност за поставяне на екрана под подходящ ъгъл и възможност за въртене на поставката. Прилагането на ергономични разрешения позволява да запазите гъвкавост, докато нагласяте правилната позиция на монитора. Между другото това е удобно решение за графични дизайнери, но също така и за работещи с текстообработващи програми.

Размер и разделителна способност

Размерът на монитора оказва влияние върху комфорта, затова трябва да вземете под внимание и това, избирайки правилния монитор за Вашата фирма. Оптималното разрешение е монитор с диагонал на екрана 22 инча. Големината му зависи преди всичко от това, за каква работа ще бъде използван. Все пак колкото по-голям екран, толкова по-удобна ще е работата, ще се съберат на него повече елементи от интерфейса. Монитори над 30 инча са удобни преди всичко за професионална употреба. Големината на монитора е свързана с неговата разделителна способност – изборът зависи от диагонала на екрана и неговите пропорции. Най-популярните монитори са с пропорции 16:9 и разделителна способност Full HD 1920×1080 пиксела.

Матова или гланцирана матрица?

Освен ергономичността, размера и разделителната способност на монитора, също така и видът на матрицата – матова или гланцирана, оказва влияние върху удобството при употреба. Всичко зависи от условията, при които ще протича работата. На места, по-силно изложени на слънчева светлина, по-подходящи са монитори с матова матрица. Те отразяват слънчевите лъчи, не уморяват очите, осигуряват и по-добро четене. Избирайки монитор за фирмата, е хубаво да обърнете внимание и на това. Монитори, използвани за бизнес цели, най-често са оборудвани с матова матрица.

Предпазване на зрението

Ежедневното прекарване на много часове пред екрана влияе отрицателно на зрението. Затова също мониторите, използвани на работното място, би трябвало да предотвратяват бързото изморяване на очите. Причина за това може да бъде трептенето на образа, което въпреки царящото мнение, се отнася също и за LCD-мониторите. Съвременните монитори, например марка LG, притежават функция, която редуцира трептенето на образа. Следващият фактор, който допринася за уморяване на очите, е синята светлина, излъчвана от мониторите. С филтър за синя светлина са оборудвани например мониторите марка Samsung. На пазара са достъпни също монитори с функция за пригаждане към условията, които преобладават в помещението, което също така предпазва зрението.

Енергоспестяващи монитори във Вашата фирма

Икономичността е следващата функция, с която би трябвало да се отличават мониторите, подходящи за фирми. Устройствата, които използват нови технологии, залагат основно на спестяването на енергия. Трябва да знаете, че ако мониторът изразходва около 20 W електрическа енергия, то може да го признаем за високо енергоспестяващ. Изборът на монитори за офиса, например на марка iiyama, ще ви помогне да намалите разходите си. Също така това е решение, благоприятно за околната среда.

Един, два или повече?

За да улесните работата си с компютър, важно е да го оборудвате с допълнителен монитор. Вторият монитор помага за по-бързата и по-продуктивна работа. Допълнителното пространство, на което да се показват данни ще улесни преминаването между файловете, съобщенията или програмите. Търсенето на необходимата информация може да продължи значително по-кратко. Двата монитора, както се оказва, са много полезно решение, единия екран може да заема например браузърът, а другия – програма за изчисляване. Повишената продуктивност на работа с два монитора се потвърждава и от изследвания, проведени от учени от Университета в Юта. По-голямото работно пространство прави възможна работата с много апликации едновременно, осигурява също и по-голямо зрително поле. Затова важно е да се замислите над оборудване на всяко работно място във фирмата с два монитора.

Кратко заключение

Решавайки се да закупите съответните монитори за фирмата, трябва да изберете такива, които ще осигурят комфорт по време на работа, за да се увеличи по този начин продуктивността. Трябва да вземете под внимание други фактори, между които икономичност, а също така и прилагането на нови технологии, които да улеснят и направят по-качествено изпълняването на работата, а освен това благодарение на тях рискът, свързан с негативното влияние на продължителната работа пред компютър върху зрението, ще бъде редуцирано. Прекарването на много часове пред екрана няма да доведе до умора на очите.


    Искате ли да научите повече?

    Оставете своя номер за връзка и/или имейл адрес и наш експерт ще се свърже с вас и ще отговори на въпросите ви

    За подробна информация относно обработката на лични данни, моля, вижте политиката за поверителност.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *