0

Рутери за малки фирми – на какво да обърнете внимание при избора на устройство?

Ubiquiti ER‑X‑SFPСъвременен, бърз и функционален. С какво още трябва да се отличава рутерът, използван в малките фирми? Ще ви подскажем.

Рутерите, както и други мрежови устройства, непрекъснато биват подобрявани. Така е, за да се отговори на нарастващите потребности на пазара. Подобрява се не само конструкцията, но и възможностите. Рутерите, предназначени за малки фирми често се базират на решения, прилагани в други мрежови устройства, по този начин се повишава тяхната функционалност. Преди покупката на рутер за малка фирма трябва да се замислите, какви функции би трябвало да изпълнява – дали само ще споделя интернет връзка или ще върши и други задачи.

Интерфейс

Рутерите, използвани за фирми имат WAN интерфейси, обикновено това са интерфейси Ethernet, които осигуряват скорост на ниво (10/100/1000 Mb/s). В случай на по-евтини решения най-често се прилага един интерфейс. Все пак купувайки устройство за фирма, хубаво е да помислите за избор на по-нов модел, който има два, а дори и повече интерфейси, тъй като това ще позволи да получите допълнителна връзка и при това ще успеете да избегнете ситуации, когато връзката може да прекъсне.

Продуктивност, стабилност, сигурност

Сред чертите, с които би трябвало да се отличават рутерите за малки фирми, се нареждат  стабилност и продуктивност, които се свързват с количеството изпращани на секунда данни. Защитата е следващата основна черта, с която се отличават съвременните рутери. Устройствата често изпълняват функцията и на firewall. При избора на рутер за малка фирма във връзка със сигурността е хубаво да обърнете внимание  на това, дали даденият модел се характеризира с филтър на данните, както и дали може да блокира анонимни интернет връзки, избрани сайтове и скриптове, също дали може да блокира multicast и да защитава от атаки Denail of Service.

Стандарт

Трябва да споменем и стандарта, в който работи устройството. Полезно решение за фирмите ще бъде покупката на рутер, който обслужва стандарт 802.11n. Предимството му е работата в двоен режим. В устройствата от по-стар тип безжичната мрежа LAN действа най-често в един режим – обикновено 2,4 GHz или 5 GHz, което все пак налага определени ограничения.

Virtual Private Network

VPN мрежите позволяват безопасна връзка на компютрите с мрежата, а обменът на данни се осъществява с помощта на шифриране. В случая на виртуалните лични мрежи е важен техният вид (например IPSec) и производителност.

Портове, QoS

Познавайки вече основните черти, с които трябва да се характеризира рутерът за малки фирми, важно е да знаете и на какво още да обърнете внимание. Преди всичко това е видът на използваните портове например SPF, SPF+). Внимание заслужава и функцията QоS (Quality оf Service), която позволява да се намали влиянието на връзките, използващи високата пропускливост на мрежата. QоS, дава приоритет на някои приложения, което ще позволи избягването на проблеми с връзката.

Леснота на имплементиране и надеждност

В случая на малка фирма много важно е лесното имплементиране на устройството – което нерядко може да бъде свързано с бюджета. Рутерът трябва да бъде и надежден, благодарение на което ще изпълнява своята роля, без да излага фирмата на евентуални забавяния поради проблеми, свързани с мрежата.

Предложения MikroTik i Ubiquiti

Надеждни, производителни рутери, предназначени за малки фирми, се предлагат в офертите на марки като MikroTik и Ubiquiti. Сред предложените модели MikroTik си струва да се споменат моделите RB2011UiAS-2HnD-IN – изпълняващ изискванията на редица малки фирми относно параметрите, както и CCR1009-8G-1S-1S+PC  – производително и тихо устройство, която черта изключително отличава този рутер. Също така Ubiquiti притежава в своята оферта модели: функционални – ER-X-SFP, ERPoe-5 (с портове РоЕ) и високо производителни ERPro-8. Пълната оферта с рутери е достъпна на нашата интернет страница. Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *