0

Ревю на Mikrotik Routerboard HAP AC (RB962UiGS-5HacT2HnT)

hAP ac (RB962UiGS-5HacT2HnT)/ MikroTikhAP ac (RB962UiGS-5HacT2HnT) e предпоследният от семейството hAP рутери на Микротик (последният такъв е hAP lite TC, за който ще стане дума в друга тема). Макар и анонсиран през първото Q на 2015-та, рутерът стана достъпен година по-късно и тъй като мина доста време, вече имаме впечатление от работата му, която бихме желали да споделим.

Според анонса на производителя, hAP ac е представен като универсален рутер, еднакво подходящ за домашен, така и за офис рутер.  Базиран е на QCA9558 чип, с процесор  MIPS 74Kc, работещ на честота 720Mhz. За сравнение, hAP ac е значително по-бърз от предшественика си RB951G-2HnD между 30 и 300% в зависимост от конфигурацията си. Към момента, единствено hEX серията е по-бърза от него.

hAP ac е двубандов рутер с 5 гигабитови порта, USB порт, на който може да се закачи външно дисково устройство или допълнителен 3G/4G модем. В допълнение има и добавен SFP порт, който дава възможност за използване на fiber to home/office решения без никакъв проблем, като единственото изискване е наличието на допълнителен GPON ONU модул, който се закупува отделно.

hAP ac притежава триканално радио на 2.4 и 5Ghz 802.11 b/g/n/ac MIMO 3×3х3, като в режим на 5Ghz работи  и с по-старите безжични карти.

hap-ac-1

Прави впечатление, че безжичният 2,4 Ghz модул е интегриран директно в чипа на QCA9558, като индексът 2Н показва, че той има висока мощност. При висока скорост, тя достига до 25dbi, макар и с вградени 2,5 dbi антени. Безжичният модул на 5Ghz е реализиран с помощта на отделен чип QCA9880. Индексът 5HacT показва висока изходна мощност, макар и една идея по-скромна от тази на 2,4 Ghz  до 21dbi при 2dbi антени.

hAP ac има много добро покритие дори и при голям брой препятствия, които се явяват проблем при повечето домашни рутери.

При различни тестове в режим на ac, скоростите, които може да се постигнат, са между 500 и 750mbps.

hap-ac-2

 

Важното е да отбележа, че антените на hAP ac са omnidirectional, което го прави удобен за всякакъв монтаж.

RAM паметта е 128Mb, което в днешно време звучи доста скромно, но тя е достатъчна за SOHO рутер, какъв то е  hAP ac. Дори и да ви се наложи да вдигнете VPN сървър и да свържете към него няколко офиса, да добавяте статични рутове, NTP или допълнителни правила във Firewall, a и други настройки, едва ли ще използвате повече от 25% от тази памет.

hAP ac поддържа PoE In и PoE Out, съответно на 1 и 5 порт. Тъй като PoE-то е пасивно, трябва да се внимава какво напрежение му се подава, в противен случай има опасност от повреда. Захранването му става чрез 24 волтов  (0,5А) адаптер.

Разбира се, освен силни, hAP ac има и някои слаби страни, като някои от тях будят и  недоумение.

Поради специфика на чипсета, USB портът е версия 2.0, като минус от това е, че не могат да се постигнат високи скорости при закачено външно дисково устройство, както е при 3.0 версия.

Друг минус е малката вградена памет, която е едва 16Mb. Свалянето на ъпдейти, съхраняването на логове и допълнителните пакети на Router OS са заемат място, което по някога прави 16Mb крайно недостатъчно. Успокоително е все пак, е че при нужда може да се използва външна памет през USB порта.

Независимо от това, в заключение hAP ac е великолепен продукт, идеален за дома и офиса. Ценово, hAP ac е значително пред конкурентите си поради факта, че освен качествен хардуер, предлага и така обичаният от любители и професионалисти Router OS (L4 ниво на лиценза), предлагащ отлична производителност, много полезни фиичъри и възможности, които при други производители се заплащат допълнително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *