0

Видовете прозорци за компютри – или какъв Windows да си купим 3 – Volume licensing

microsoft-vlОбемното лицензиране е термин, наложен при покупката на големи количества софтуер за нуждите на бизнеса (най-често). При този тип лиценз не се доставят/придобиват и изискват никакви физически реквизити – нито хартиени сертификати, нито холограмни стикери, опаковки, книжки с инструкции и прочие. Лицензът се придобива след поръчка онлайн, най-често достъпът до инсталационните файлове също е онлайн (с download) и доказателствата за придобиването му са online сертификати или специализиран файл, който е достъпен в е-формат.

Обемното лицензиране в първоначалния си вид е „бизнес ориентиран лиценз“, като независимо от по-ниската си себестойност на придобиване (липсата на изработка и дистрибуция на физически реквизити сваля много голяма част от цената на лиценза), е облечен в многобройни права. Независимо, че само до преди няколко години лицензи, които не са под критериите за обемно лицензиране, почти не се предлагаха за крайни клиенти, тази тенденция отстъпва все повече и повече. Печатането на милиони дискове, етикети, стикери и сертификати е загуба за всички нас –и като ресурс, и като удобство, и като време.

Обемното лицензиране е с най-високата степен на права- един обемен лиценз има почти всички права, които липсват или са частично достъпни при орязаните му „събратя“ – ОЕМ и Retail/FPP.

Лицензите по обемно лицензиране (това не важи за Windows основно, но е приложимо) може да се ползват по мрежа. Ако примерно се инсталира офис пакет на един сървър, той може да се ползва по мрежа от другите компютри в мрежата – след заплащането на необходимите лицензионни такси, разбира се. Обемното лицензиране дава правото на лицензите да се ползват в т.нар.  „Терминален режим“, в който лицензите са инсталирани на един сървър, а се ползват от малки, евтини и енергоспестяващи тънки клиенти по мрежа- решение, спестяващо много от мениджмънт на хардуера и лицензи.

Лицензите в обемното лицензиране имат право на downgrade до (в повечето случаи) всяка предишна версия на въпросния продукт. Ако си купите примерно Windows Server  2016  чрез обемно лицензиране, можете да ползвате, ако желаете, Windows Server NT, стига да си намерите читав сорс за инсталация и работещ инсталационен ключ.

При покупката на обемен лиценз получавате акаунт от Майкрософт (в така наречения Volume licensing Service center),  в който можете да управлявате лицензите си, да теглите текущата им версия (примерно 2016) и до 2 версии назад ( в случая с Windows Server  OS  – 2012R2. и 2012).За по-стари версии – имате право да ги ползвате, но инсталационни файлове и ключ сами трябва да си осигурите.

При покупка на Обемен лиценз примерно за Windows OS, имате право да менажирате множество лицензи на т.нар. “Key Management server”, с който можете да управлявате лицензите в цялата организация, можете да активирате множество лицензи едновременно чрез “Multiply activation key”, имате право да закупите “software assurance” (софтуерна осигуровка – пакет за обновления и поддръжка за бизнес клиенти на  Майкрософт), както и да ползвате разширена поддръжка – за клиентите на Volume licensing – в много страни си има отделна линия за поддръжка на клиенти на обемно лицензиране – подразбира се, че това е бизнес и на него се дава приоритет като качество и скорост на обслужването. В този тип обслужване са заети най-добрите специалисти по решаване на проблеми.

Обемното лицензиране  се реализира за 24-48 часа след уточняване на детайлите по поръчката, доставката на лицензи е в същия срок и клиента може да започне ползването им почти веднага.

Обемното лицензиране е поименно, то не може да се предава, преотдава , препродава, дава под наем и прочие. Обемни лицензи се продават само заедно с фирмата, на която са актив. От тази гледна точка, не могат и да бъдат откраднати, което е най-важния им показател. Независимо кой ги достъпва, те са собственост на конкретна фирма и тя винаги може да предяви претенции и да получи помощ- не е нужно да доказва друго освен че с представителите на Майкрософт комуникират оторизирани от фирмата лица.

Именно това прави и обемното лицензиране най-гъвкав и право имащ, но често –и най-скъп продукт.

Типовете обемно лицензиране при Windows е само един

GGWA- Get Genuine Windows Agreement – това е споразумение между Майкрософт и краен клиент, с което крайния клиент легализира операционните системи Windows на собствените си компютри, закупувайки лицензи от Майкрософт. Лицензите са по-скъпи от OЕМ и по-евтини от retail.Освен ако не попаднат под специални регулации, лицензите са НЕПРЕНОСИМИ.

По своята същност GGWA е легализация. Може да се придобие по два канала – със специално сключено обемно споразумение (GGWA-SMO)  или чрез регулярните OLP (OPEN license program) канал. В първия случай се подписва договор, праща се за одобрение и се чака да се създаде клиент. Процедурата е тежка и сложна. Във втория случай (през OLP канала) просто се пуска поръчка и лиценза излиза за 24-48 часа и е готов за употреба.

Това е единственото изключение за Windows OS в обемно лицензиране. Всички останали лицензи, на които пише Windows и са чрез обемно лицензиране, са т.нар. „надстройки“- Софтуерна осигуровка или Windows Upgrade, това са допълнителни пакети за поддръжка на Windows OS, които се закупуват отделно от самата операционна система и не дават пълен лиценз за ползването й, а само допълнителни права – нови версии, разширена поддръжка и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *