0

Видовете прозорци за компютри – или какъв Windows да си купим 2 – FPP/Retail

oemRetailкакто подсказва името му, е предназначен за ползване от крайни клиенти. Основно бива два вида – физически лицензи и виртуални такива.Физическите лицензи са с носител – USB памет, DVD диск, имат кутийка, инструкция за ползване , понякога- и холограмен стикер (най-често на кутийката). Не само Windows – голяма част и от бизнес софтуера на Майкрософт (като Windows Server например) също се разпространява на DVD под Retail лиценз.

Същността на Retail лиценза е:

 Типа на употребата – примерно докато един OEM или Volume Licensing Windows имат downgrade права (може да се използват стари версии на операционната система), то Retail-a е „what you buy is what you get” (каквото си купиш – това получаваш“ – лицензът няма право на ползване на по-стари версии, няма право на обновления към нови версии , няма право на разширена поддръжка извън стандартната ( не ползва т.нар. Software assurance – софтуерна осигуровка – пакет с обновления и поддръжка, предлаган за бизнес клиентите на Майкрософт). Retail/FPP лицензът има и преимущества – за разлика от ОЕМ лицензите примерно може да бъде преместван на друг хардуер, може да бъде самостоятелно препродаван (ако е в комплект с документите по придобиването му и с пълна окомплектовка, и, разбира се – ако има желаещ да си купи стара версия на лиценз- втора ръка).

Освен тип на употреба, като специфика на този лиценз може да се посочи и тип на придобиване – Retail/FPP може да се купи от всеки магазин за специализирана техника, ако някоя аптека има желание – също може да го предлага на клиентите си. В специална опаковка лицензът е продукт, предназначен за крайния клиент, който може да си го вземе от рафта и да си го плати на касата.

При ОЕМ – лицензът трябва да е инсталиран и конфигуриран за работа, при Обемното лицензиране – трябва да има сключено споразумение за обемно лицензиране, при Retail/FPP покупката може да е по прищявка на клиента.

FPP/Retail лицензът също е ограничен за ползване в бизнес среда – не може да се ползва на Key Management Server, не може да се ползва за виртуализация (при специфични условия), не може и много други неща, предназначени за изграждане на специализирани решения. Също така , този лиценз не допуска легализацията (легализирането на вече използвана не легална  операционна система). Презумпцията е , че клиентът си купува лиценз за лична употреба.

Retail/FPP лицензите биват два вида:

Retail/FPP – BOX/DVD  – с физически носител и всички свързани перипетии с опазването им.

ESD – Electronic Software Download – електронни лицензи, по същност FPP, но без да се налага закупуването на физически носител и съпътстващата го окомплектовка. Може да се поръча онлайн, плати онлайн и всичко, което е нужно се получава онлайн. В това число и фактурата.

Въпреки  че в специфични моменти Retail/FPP лицензите излизат по-изгодни за дългосрочна употреба (там, където например много често се подменят компютри и покупката на лицензни ОЕМ конфигурации е нерентабилна), лицензът е ограничен в своето ползване като гъвкавост и от там е неприложим в множество сценарии за технически решения предназначени за бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *