0

Видовете прозорци за компютри – или какъв Windows да си купим 1 – ОЕМ

ms-oemВсеки, който се е сблъсквал с лицензирането на Майкрософт, го намира за сложно и това е така. Дори и в най-опростената си част има какви ли не съвпадения, препратки и зависимости, които карат нормален човек да потръпва, опитвайки се да се ориентира в пороя от информация, който понякога се излива.

Най-големият проблем за клиентите е, че не могат да попаднат на тренирани консултанти, които да им обяснят кой лиценз за какво точно служи. Именно  с тази цел бе поставено началото на нашата разяснителна кампания с тази статия.

Първо, да разясним за читателя няколко важни неща – закупувайки лиценз, той не закупува операционна система Windows. Закупуването на лиценз е правото да се ползва тази система в рамките и границите посочени от производителя. Важно нещо в лицензионните политики на Майкрософт е , че всичко, което не е разрешено от лиценза, се счита за забранено.

Изрично забранено е да се раз асемблира кода на операционната система с цел копиране, лицензът не може да се преотдава и дава под наем или да се ползва по определени начини, посочени от производителя (примерно в режим терминален сървър – ако не е придобит под определен лиценз).Отклонението от правилата описани в лиценза дават правото на производителя на въпросния софтуер да си потърси правата по законоустановен ред.

Накратко, лицензите за Windows операционна система се разделят на 2 вида:

OEM (Original equipment manufacturer) – най-евтиния лиценз за Windows операционна система, с много ограничени права.

Volume licensing (обемно лицензиране) – по-скъп лиценз, но с повече функционалности и права за ползване.

При ОЕМ лицензите, самият лиценз се инсталира на хардуерното устройство. За да се води едно устройство компютър, съществуват правила, които непрекъснато се променят – но най-общо до преди едно известно време правилата бяха – компютър се състои от следните компоненти:

 • RAM памет
 • Твърд диск
 • Процесор
 • Захранващо устройство
 • Дънна платка

Затова на въпроси като „,може ли да си купим Windows OEM с мишка“, отговора е твърдо НЕ.

За да се закупи Windows OEM , въпросната операционна система трябва да е инсталирана на компютъра, конфигурирана и с инсталирани драйвъри. На много места се използва термина „готов за работа Windows” или „Готов за ползване“.

Смисълът на тази операция е в осъществяването на поддръжка –вместо поддръжката да пада върху Майкрософт, срещу правото да продаде този ОЕМ лиценз с поддръжка се нагърбва производителя на хардуера, който е асемблирал конфигурацията. Така, ако клиентът има проблем, той ще се отнесе към този, който е сглобил/произвел въпросната компютърна конфигурация, и който бидейки най-често питан относно същия проблем, ще има готови средства или мерки за отстраняването му. По този начин клиентът ще се сдобие с най-евтин лиценз и ще получи адекватна поддръжка.

За да е легален един ОЕМ лиценз, освен инсталиран , конфигуриран и настроен за работа, на компютъра трябва да има холограмен стикер и в името на самата конфигурация трябва да присъства името на операционната система заедно с другите базови характеристики.

За пример

Notebook HP ProBook 650 i5-4210M 15.6 4GB/500 PC/Win10Pro

Описан е типът на продукта (notebook),производител (HP), серията (650) , процесора (i5-4210M) дисплей)15.4“) , рам памет (4 GB) и вид на операционната система (Win10Pro).

По този начин инсталираната вече операционна система става част от хардуерната конфигурация – неразделна.OEM не може да бъде преместван, той живее и умира заедно с хардуерната конфигурация.

Освен инсталиран, лицензът трябва да бъде и активиран, след което се счита за валиден. Инсталиран може да е в trial или в test period, Но след активацията се счита за неразделна част от компютърната конфигурация – в протокола за активация се записва че срещу този сериен номер на дънната платка и този сериен номер се получава такъв и такъв активационен ключ.

Активацията и валидността са свързани с дънната платка. Ако се смени дънната платка – все едно се сменя цялата конфигурация на компютъра – рам памет, твърд диск и всичко друго, което изгражда облика на компютъра подлежи на промяна.

Затова и ОЕМ лицензът се счита за „завързан“ за дънната платка на компютъра. Ако в срок от две години от закупуването на компютъра/активирането на Windows OS-а дънната платка даде дефект, то с надлежното уведомяване на CALLCenter-а който се занимава с обслужване на клиент, лицензът може да бъде прехвърлен към друг компютър – заместител на вече изгорелия. След изтичането на двегодишния срок, тази операция е невъзможна.

Типове ОЕМ лицензи

OEM (Original equipment manufacturer) – поименен лиценз за производител на хардуер, който закупува лицензи на Майкрософт (разбирай Windows) и ги attach-ва на произведените от него компютърни конфигурации – били те преносими компютри, стационарни, специализирани или таблети.

Подвидове :

DOEM – direct OEM – тип ОЕМ лиценз, който се предлага от големите производители на хардуер като HP, Lenovo и др. Това са OEM лицензи предназначени специално за техен хардуер, създадени с драйвъри и поддръжка за специфичните машини на производителя. Ако има процесор с модел I5-4897 и по някаква причина HP не го вграждат в машините си а Lenovo произвеждат компютри с него, в инсталацията създадена за HP няма да има поддръжка/драйвъри за този процесор а в тази за Lenovo – ще има.

DOEM идва почти винаги инсталиран на машините, в последните версии- без холограмен стикер на гърба на компютъра – достатъчно е, че в името на машината присъства името на лиценза, удостоверява се срещу сериен номер на хардуерното устройство.

DSP – Delivery Service Partner e тип анонимен OEM.Това са най-масово търгуваните свободно лицензи. При тях правата са на ОЕМ, но производителя е анонимен. Ако среден/малък асемблатор на компютри иска да произвежда компютри и да им инсталира Windows OS, той купува DSP OEM и го продава заедно със сглобените от него (или закупени и в последствие инсталирани) машини. Това, че е анонимен не значи , че няма задължението да осъществява поддръжка на създадените или инсталирани от него машини- даже точно обратното.

Get Genuine Kit – Нещо като „закъснял ОЕМ“.В случай, че потребителя си е закупил хардуер (десктоп, лаптоп) без операционна система и е решил да ползва легална операционна система, може да закупи „Get Genuine Kit“, която му дава право да инсталира легална Windows OS на компютъра и да се ползва от нейните преимущества. Същo и ОЕМ, The „Genuine Kit“ живее и умира заедно с хардуера. Стандартно е по-скъп от OEM (според зависи, но с около 20-30%) и не носи поддръжка със себе си, освен ако клиента не се споразумее с инсталатор допълнително.

ОЕМ по своята същност е евтин, лесен за придобиване лиценз, но се счита за консуматив. Той се продава заедно с компютъра, хвърля се заедно с компютъра, няма наследяване, няма някаква сериозна поддръжка и е труден за мениджмънт в големи среди (примерно над 50 компютъра).ОЕМ лицензът не може да се виртуализира (да се използва на терминален сървър), не може да се препродава освен заедно с хардуера и оригиналните документи за придобиването му, доказването на придобиването и ползването му е свързано с бюрокрация (пазене на фактури, кутийки от дискове, окомплектовка, създаване на инсталационни книжки), изобщо е по-близо до оборотен от колкото до пълноценен лиценз. За пример – в корпоративна среда е невъзможно да се използва Multiply activation key за инсталация на множество лицензи едновременно.


  Искате ли да научите повече?

  Оставете своя номер за връзка и/или имейл адрес и наш експерт ще се свърже с вас и ще отговори на въпросите ви

  За подробна информация относно обработката на лични данни, моля, вижте политиката за поверителност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *